دو قرن حیات در پنج نظام

دو قرن حیات در پنج نظام

این نوشته هم بصورت رمان علمی و هم دوره حیات، تجارب و دیده ها - حوادث، رویدادهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و سیاسی است که نصف آن در طول زندگی در مهاجرت سپری شد.
دو قرن حیات در پنج نظام

دو قرن حیات در پنج نظام

این نوشته هم بصورت رمان علمی و هم دوره حیات، تجارب و دیده ها - حوادث، رویدادهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و سیاسی است که نصف آن در طول زندگی در مهاجرت سپری شد.

هنرمند نامی جمهوری ترکمنستان و اتحاد جماهیر شوروی سابق آناگل آنا قلیوا و مایا قلیوا


آناگل آناقلیوا در دوران جوانی

آناگل آناقلیوا در دوران جوانی

تورنتو د. خ. اونق:

نام: آناگل آناقلیوا – (متولد: ۳۱ دسامبر ۱۹۲۴، بخش حسنقلی، استان بالکان). وی در یک روستای ماهیگیری به نام حسنقلی رایون واقع در ساحل جنوب شرقی دریای خزر که در حال حاضر به عنوان شهرستان حسنقلی شناخته می شود و از شهرستان های استان بالکان، ترکمنستان محسوب می شود، به روایتی دیگر در دسامبر ۳۱/م، سال ۱۹۲۳ یا اوّل ژانویه، با توجه به منابع دیگر، به دنیا آمد.
پس از دریافت تحصیلات ابتدایی، در سال های ۱۹۳۶ تا ۱۹۳۹، تحصیلات خود را در دانشکده تربیت معلم زنان ادامه داد. دوست و همکلاس وی مایا قلیوا از کالج تربیت معلم، پس از آن در رتبه دوم هنرمند مردمی اتحاد جماهیر شوروی قرار گرفت.

در سال های ۱۹۳۹-۱۹۴۱ به عنوان رئیس بخش سازمان زنان جوان شهرستان بندری کراسنوودسک کار کرده است. همچنین او بعداز آن از انسیتیتوی تئاتر اپرا- بالت ترکمنستان فارغ التحصیل شد.

مایا قلیوا همکار و دوست آناگل آناقلیوا

مایا قلیوا همکار و دوست آناگل آناقلیوا

از سال ۱۹۴۱ تا ۲۰۰۱، وی خواننده اپرا، ساز و کارگردان تئاتر اپرا و باله ترکمن درتئاتر اپرا-بالت مختومقلی که در حال حاضر به عنوان تئاتر ملی موسیقی و دراماتیک مختومقلی فراغی در پایتخت جمهوری مستقل ترکمنستان – عشق آباد است، فعالیّت داشته است.
تخصص و عنوان: هنرپیشه اپرای (سپرانو) ترکمن های دوره شورائی و دارنده رتبه هنرمند مردمی اتحاد جماهیر شوروی (۱۹۶۵). عضو حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی سابق از سال ۱۹۵۲ است. از سال ۱۹۴۱، به عنوان بازیگر تئاتر اپرا و باله ترکمن در پاتیتخت جمهوری ترکمنستان – عشق آباد.
نقش ها: زهره در فیلم و تئاتر زهره و طاهر، نقش شاه صنم، در سناریوی سناریستهای شاسنیکوف و عوضوف در نئاتر و فیلم «شاصنم و قریب»، اوغول بگ در تئاتر موزیکال «کیمینه و قاضی» از شاپوشنیکوف و ولی موخاتوف، نقش های «تاتیانا» و «لیزا» در نئاتر موزیکال «یئوگنی اونژین»، «ملکه پیکووا» از چایکوفسکی، نفش ناتاشا در «پری دریایی» از دارگومیژسکی)، و دیگران.
او به دستور لنین برای وی، درجات و نشان های افتخار لنین و همچنین مدال شاخص اهدا گردید.  وی نمایش های زیادی در تئاتر و فیلم و کنسرت های گوناگونی در اقصائ نقاط دنیا اجرا نموده است. از قول خود وی؛ » – من در کانادا، هند، مجارستان و افغانستان برنامه های هنری داشتم و به آن جاها سفر کردم. هر بار در برنامه های پربار خود که شامل آهنگ ها و بازی هائی در زبان ملّی خود اجرا نموده است. او بابت بازی در یکی از فیلم هائی که در آن نقش اجرا کرده بود، به عنوان عضو اتحادیه سینماگران شوروی ترکمنستان نائل می گردد. آناگل آنا قلیوا درتاریخ ۱۸ ژوئیه ۲۰۰۹ در عشق آباد دارفانی را وداع گفت. او را در زادگاه خویش، در آرامگاه خانوادگی خود در شهر حسنقلی (در حال حاضر ائسئنقولی) یکی از شهرهای مرزی ولایت بالکان دفن گردید. این از فعالیت های وی که در انسکلوپدیاها از وی درج شده است.

حال برگردیم به روابط خویشاوندی اینجانب با این هنرمند مردمی:
اینجانب با شنیدن صدای اپراموزیکال مایا قلیوا که آناگل قلیوا نیز همچون وی اجرا می کرد، بیاد وی متنی ترکمنی از خاطره ای که از وی داشتم درج نمودم که آن را به دقت خوانندگان محترم میرسانیم:
«قدرلی دینگلئجیلر! من شو آیدئمی انچمه یئل لاردان سونگ دینگلامده، اولار (مایا قلیوا بیلن آناگل آناقلیوا) بیر گوزیمینگ اونگوندن گچیپ گیتدیلر. مایا قلیوا بیلن منگ دایزام اناگل اناقلیوا ایکیسی آیریلماز بویداش، همکار ، ایکیسی هم هنرپیشه، اوپرا آیدیمچی و تیاتریست دیلار.
آناگل آناقلیوا منگ غارری بابامئنگ دوغانی آناقلی قاضی نئنگ قیزی. آناگل آناقلیوا آدامسی آلتی قارلیف دایی مشهور هنرپیشه و من بارمازیمدان ( ۱۹۸۷-نجی یئل) بیرناچه یئل اونگ دنیادن گیدیپدی. من عشق ابادا ایلکینجی باران واقتیمدان بیلاک، دایزام آناگل و اولارینگ اچری-ماشغالاسی بیلن غاتناشیپ باشللادیم. مراد قارلیف اونونگ اولی اوغلی. اول هم آلتی قارلیف آدئنداقی تورکمن کینو فیلم (تورکمن استودیو فیلم) مرکزینده ایشله یاردی. ایلکینجی گزک اولارا بارامدا، اویونینگ بویرونده بیر غاوی پیانو باردی و من هاید اتمانی اول پیانونینگ باشیندا اوتوروپ شو سازی چالیپ باشلامدا آناگل دایزام هم اونینگ آیدیمینی آیدیپ باشلادی… یادتان چیقماجاق خاطیرالار… سونگلاردا کان غاتناشیپ باشلادیق و مایا قلیوا دایزامینگ یانیندان ایریلمازدی. سبابی اونونگ ادامسی التی قارلیف مختومقلی اپرا تئاتری نینگ باشلیقی میش و ایکیسی هم بویداش. …..»

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.